GreekEnglish (United Kingdom)
 • Naxos Accommodation
 • Naxos Accommodation
 • Naxos Accommodation
 • Naxos Accommodation
 • Naxos Accommodation

Η Ναξος

Η Νάξος είναι ένα νησί με μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει θαυμάσιες ομορφιές. Εκπληκτική εναλλαγή τοπίου με συνδυασμό ορεινού και πεδινού τοπίου σε αρμονική συνύπαρξη. Έχει μια πλούσια ιστορική αλλά και λαογραφική παράδοση. Είναι ενδιαφέρουσα από πολλές πλευρές, έχει ζωή και κίνηση όλες τις εποχές του έτους.

Η ιστορία της είναι αποτυπωμένη στα πλούσια ιστορικά μνημεία όλων των χρονικών περιόδων: από την προϊστορία μέχρι τις ημέρες μας: κυκλαδικός πολιτισμός, αρχαϊκοί ναοί και αγάλματα (π.χ. κούροι), αρχαιολογικοί χώροι όλων των περιόδων, αρχαία και μεσαιωνικά κάστρα, πλήθος από βυζαντινές εκκλησίες με αγιογραφίες που τη χαρακτηρίζουν ένα δεύτερο Μυστρά στο Αιγαίο, μεσαιωνικοί πύργοι, αγάλματα από ανθρώπους της που συμμετείχαν, πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες ή θυσιάστηκαν στους μεγάλους αγώνες του έθνους (π.χ. στην Επανάσταση του 1821, στον μακεδονικό αγώνα, στην εθνική αντίσταση κλπ.).

Πλούσια ποικιλία από αρχιτεκτονικά μνημεία, που άφησαν στο πέρασμα τους οι διάφοροι λαοί και πολιτισμοί, συνθέτουν την εικόνα της στο πέρασμα των χρόνων. Η περίοδος που διαμόρφωσε αποφασιστικά τη Νάξο που βλέπουμε μέχρι και σήμερα, είναι η φράγκικη κυριαρχία με το μεσαιωνικό κάστρο της Χώρας και τους διάσπαρτους σε όλο το νησί επιβλητικούς πέτρινους ενετικούς πύργους.

Τα χωριά παραμένουν παραδοσιακά, γιατί το κτίσιμο τους βασίστηκε στο κλίμα, τη μορφολογία του εδάφους, τις ανάγκες, στο κουμάντο του χωριανού μάστορα και στα υλικά του γειτονικού βουνού και ποταμιού.

Η Νάξο σαν εικόνα δεν ξεφεύγει από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Λευκά κτίσματα διώροφα το πολύ, όπου καμία επιφάνεια δεν είναι επίπεδη και το ένα δίπλα στο άλλο, ενώνουν τις αυλές τους με πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλιά.

Αξίζει να επισκεφτείτε τα χωρία,

Φιλώτι - Είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και οι κάτοικοι ασχολούνται, κυρίως με την κτηνοτροφία, την οποία ευνοούν οι ορεινοί όγκοι που περιλαμβάνονται στην περιοχή του, όπως αυτός του Ζα. Το καλοκαίρι, το Φιλώτι συγκεντρώνει κόσμο πολύ, ντόπιο και ξένο. Τα καφενεία, οι πιτσαρίες, οι ψησταριές και τα κάθε λογής μαγαζιά του γεμίζουν. Καμαρώνουν οι Φιλωτίτες για τον πανύψηλο γεροπλάτανο, στο κεντρικότερο σημείο του χωριού, τη «Γέφυρα».

Η εκκλησία της Παναγιάς, καύχημα και προστάτιδα του Φιλωτιού και του νησιού ολόκληρου, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε χρόνο, που έρχονται να προσκυνήσουν στη χάρη της. Η εκκλησία, που είναι τρίκλιτη κιονοστήρικτη τρουλλαία βασιλική, που θεμελιώθηκε το 1718.

Απείρανθπς - Η Απείρανθος είναι κτισμένη στην πλαγιές ενός λόφου στους ανατολικούς πρόποδες της βουνοσειράς των Φαναριών. Σαν αξιοσημείωτο χωριό αναφέρεται ήδη στα 1413 από τον περιηγητή Χριστόφορο Μπουοντελμόντι. Το είπαν το «μαρμάρινο χωριό», μάρμαρο παντού, στους δρόμους, στα σπίτια και φως στον ήλιο του Αιγαίου.

Το χωριό είναι ανεπτυγμένο γύρω από τους δύο Πύργους, πιθανότατα του 17ου αιώνα, που ανήκαν άλλοτε σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες. Κάθε γωνιά του αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ακόμα και η ποικιλία στις μορφές των ανεφανών (καπνοδόχων) συνιστά μια «κοιλάδα από ανεφανούς».

Κόρωνος - Η Κόρωνος είναι ένα από τα παλαιότερα, τα μεγαλύτερα και τα πιο ορεινά χωριά της Νάξου. Η γραφικότητα και ομορφιά αυτού του χωριού είναι κάτι το μοναδικό, το ξεχωριστό, όπως παραδέχονται όλοι όσοι το γνωρίζουν. Βρίσκεται στα ΒΑ του νησιούσε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη της Νάξου, και το μεγαλύτερο μέρος του είναι κτισμένο στις αντικριστές πλευρές μιας βαθιάς και καταπράσινης ρεματιάς.

Σημαντικός παράγοντας της τοπικής οικονομίας υπήρξε για πολλά χρόνια η εξόρυξη της σμύριδας, που σήμερα απλώς «συντηρείται» και ή εξαγωγή της είναι αρκετά περιορισμένη ενώ οι κάτοικοι πλέον ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία ,την γεωργία και την αμπελουργία.

Η ιδιαίτερη ρυμοτομία και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών της συνθέτουν μια ασυνήθιστη όσο και μαγευτική εικόνα που ξεφεύγει από τις κυκλαδίτικες καταβολές και παραπέμπει έντονα σε χωριό του Πηλίου. Οι γιορτές και τα πανηγύρια οι περίπατοι στις γειτονιές και τα σοκάκια με τα πέτρινα πεζούλια ,τα πολλά σκαλοπάτια, κάτω από στιαστά και καμάρες, η βραδινή περατζάδα στις πλατείες του χωριού, η επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, αλλά και η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και εδέσματα αποτελούν αναμφίβολα μια ελκυστική πρόταση για τους επισκέπτες.

Σαγκρί - Σαγκρί, το καμάρι της Νάξου! Το χωριό πάνω στο λόφο με τον ανοιχτό ορίζοντα. Ένας «μικρός Μυστράς», όπως το αποκαλούν, λόγω της πληθώρας των βυζαντινών εκκλησιών που έχει στην περιοχή του.

Μέσα στο χωριό είναι το φημισμένο μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, που λειτούργησε και σαν κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, ο Γύρουλας με τον πρόσφατα αναστηλωμένο Ναό της Δήμητρας και πλάι του ένα αξιόλογο Μουσείο.

Ο Γύρουλας βραβεύτηκε το 2004 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την EUROPA NOSTRA «για την ευαισθησία που επιδείχθηκε κατά την αναστήλωση του σημαντικού αυτού μνημείου και την επιτυχημένη ενσωμάτωσή του στο φυσικό του περιβάλλον».

Το χωριό φημίζεται και για τους ενετικούς του πύργους, δύο από τους οποίους, ερειπωμένοι, είναι στο Κάτω Σαγκρί, ένα διατηρητέο οικισμό, ενώ ένας τρίτος, ο Πύργος του Παλαιολόγου, αναπαλαιωμένος, βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών.

Μην παραλείψετε

Πορτάρα (Χώρα Νάξου)
Portara in Naxos Town

Μπροστά στο λιμάνι, το νησάκι με το ασυνήθιστο και μοναδικό σ’ ολόκληρο το Αιγαίο μνημείο, μια τεράστια πόρτα - η «Πορτάρα» - μαγνητίζει τη ματιά του επισκέπτη γεμίζοντάς τον με ερωτήματα. Την 3η χιλ. π. Χ. υπήρχε συνοικισμός κοντά στο νησάκι και εικάζεται ότι τα «Παλάτια» ήταν η Ακρόπολη του Κυκλαδικού οικισμού. Σήμερα βλέπουμε τα θεμέλια του «εκατόμπεδου» ναού που άρχισε το 530 π.Χ. περίπου ο τύραννος της Νάξου Λύγδαμις, αλλά δεν τέλειωσε ποτέ. Η «Πορτάρα» είναι κτισμένη από 4 μάρμαρα, που το καθένα έχει μήκος πάνω από 6 μέτρα και ζυγίζει 20 τόνους. Για την τοποθέτησή τους χρησιμοποιήθηκαν βίντσι και σκαλωσιά.

Ενετικό Κάστρο ( Χώρα Νάξου )
The Venetian Castle in Naxos Town

Η τοπική παράδοση αφηγείται ότι το έκτισε ο Μάρκος Σανούδος. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι από τους τοίχους του περίφημου πύργου του Σανούδου που, τον χώρο του κάλυψε αφού γκρεμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του η μετέπειτα Σχολή των Ουρσουλινών. Καμιά μαρτυρία ωστόσο δεν έχουμε που να επιβεβαιώνει ότι επρόκειτο για το δουκικό παλάτι-φρούριο του Μάρκου Α’ Σανούδου.

Παραλίες στη Νάξο

Στη Νάξο υπάρχουν εξαιρετικές παραλίες και τα Sea View στην Αγία Άννα αποτελούν ιδανικό σημείο εξόρμησης για να τις ανακαλύψετε.

Αγία Άννα: Η παραλία μπροστά από το Sea View. Ψιλή ξανθιά άμμος και τουριστική υποδομή.

Άγιος Προκόπιος: Μεγάλη παραλία με ξανθιά άμμο, 500 μέτρα από την Αγία Άννα.

Πλάκα: Πολύ μεγάλη παραλία με ξανθιά και λευκή ψιλή άμμο, 500 μέτρα από την Αγία Άννα.

Δείτε τις παραπάνω παραλίες στον Χάρτη της Νάξου.

 

Παροχές & Υπηρεσίες

 • Δωρεάν μεταφορά
 • Δωρεάν πρόσβαση στο internet
 • Κήπος
 • Μπαλκόνι ή βεράντα
 • Κλιματισμός
 • Τηλεόραση

Επικοινωνήστε μαζί μας

Sea View Studios & Apartments
Επικοινωνία: Ανδρέας & Δήμητρα Δημητροκάλλη
Αγία Άννα, Νάξος, Κυκλάδες
Τηλ: 22850 42556
Fax: 22850 42593
Email: info@naxosaccommodation.gr
Website: http://www.naxosaccommodation.gr